ponedjeljak, 11. travnja 2011.

Upravljanje promjenama



Upravljanje promjenama je svjesno dizajniranje i implementacija inovacija, novih politika, klime, stila ili kulture poduzeća, u cilju sistematične prilagodbe poduzeća. 
Promjene su jedina konstanta suvremenog svijeta. Svaka i najuspješnije izvedena promjena je tek privremenog karaktera. Upravljanje promjenama nije nimalo lak zadatak, mnoge inicijative za promjene su propale jer su bile loše vođene.  Zajednički čimbenik svih tipova promjena je otpor promjenama. Promjene ljudi odbijaju jer u njima vide poremećaj ravnoteže na koju su navikli i s kojom se znaju nositi. Stoga se upravljanje promjenama najčešće usko povezuje sa procesom smanjenja ili prevladavanja otpora promjenama.  Osim otpora zaposlenika prema promjenama, u slučaju da nisu dobro vođene, mogu se javiti i druge reakcije poput međuljudskih sukoba, nerealnosti, loš publicitet, loša radna atmosfera, slab rad, loš menađžment i sl.
Ako se procesom promjena ne upravlja na pravi način, može doći do poteškoća u vrijeme provedbe i kao posljedicu imati kašnjenja, gubitak energije i negativne emocije.
Suvremeni menadžeri moraju imati vještinu učenja zaposlenih da prihvaćaju promjene i da lakše savladaju prelaženje iz starog u novo stanje. Menadžeri moraju razvijati i učiti zaposlene na otvorenost za promjene na svim razinama u organizaciji te prihvaćanju i poticanju prijelaza iz jednog stanja u drugo.           
 
Promjena je najvažniji element uspješnog organizacionog menadžmenta danas. Sve promjene imaju u sebi element nepoznatog. Stoga, promjena uvijek nosi neki rizik, ali taj rizik u ovom slučaju predstavlja nužnost.

4 komentara:

  1. Pozdrav,
    pohvalila bih odabir teme koju smatram dosta zanimljivom jer je to tema koja je od ključne važnosti u poslovnom svijetu iz razloga što su promjene naša realnost, te treba naći određeni način kako ih prihvatiti i primjenjivati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bok, evo jedan link koji bih podijelio s vama jer smatram da se svakako nadovezuje na ovu temu:

    http://www.youtube.com/watch?v=iLAURpk1Rv8

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljiva tema u svakom slučaju. Interesantno je to što je rizik neophodan i nužan stoga je i ishod nepoznat. No unatoč tome svemu promjene se moraju dogoditi ukoliko se želi konkurirati na današnjem konkurentski jakom tržištu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav,

    drago mi je da vam se tema svidjela i da ste se uključili u raspravu sa svojim mišljenjem i komentarima, upravo mi je to bio cilj ovog bloga, da se i drugi uključe u ovu temu koja nam je svima poznata :)))

    OdgovoriIzbriši